Çene Kilitlemesi Nedir?

Çene Kilitlemesi Nedir?
Çene Kilitlemesi Nedir? hande

 

Çene Kilitlemesi Nedir?

Çene kitlenmesi nedir? Çene kilitleme, çenenin sertleştiği ve normal hareket edemediği bir durumdur. Bu şiddetli ağrıya ve konuşma zorluğuna neden olabilir. Çene kilitlenmesi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir, ancak en yaygın neden stres veya kaygıdır.

Çene kilitlenmesini teşhis etmek için doktorunuz size semptomlarınızı soracak ve fizik muayene yapacaktır. Ayrıca altta yatan nedenleri aramak için bir röntgen veya MRI kullanacaklardır. Çene kilitleme teşhisi konduktan sonra, doktorunuz kök nedenine göre en iyi tedavi planını önerecektir. Bu, egzersizleri, fizyoterapiyi veya ilaçları içerebilir.

Çene Kilitlemesinin Yan Etkileri Nelerdir?

Çene kitlenmesi Hakkında Billgi Aldığımız Bursa Diş Doktoru Dr Dt Cenker Selçuk  ‘’Çene kilitlemenin bilmeniz gereken birkaç potansiyel yan etkisi vardır.’’ Diyerek konuya açıklama getirdi. Çiğneme, yutma ve nefes almada zorluk; boyunda sınırlı hareket aralığı ve kısıtlı göz hareketine bağlı görme sorunları. Çene kilitlenmesiyle ilişkili riskleri en aza indirmek için, olası tetikleyici faktörleri mümkün olduğunca erken belirlemek önemlidir. Tetikleyiciler arasında işte veya evde stresörler olabilir; yorgun olmak; aşırı alkol almak; yüksek yağlı yiyecekler yemek; dar giysiler giymek ve ara vermeden uzun süre elektronik cihazlar kullanmaktır.

Çene Kilidi Ağrısını yönetmek zor olabilir, ancak izleyebileceğiniz bazı basit ipuçları vardır: gün boyunca hafif esnemeler yaparak aktif kalın; çok fazla şeker veya kafein içermeyen sağlıklı yiyecekler yiyin; standart tedaviler denendikten sonra ağrı devam ederse ibuprofen alın. Günde iki kez diş fırçalayarak ve düzenli olarak gargara kullanarak iyi ağız hijyeni sağlayın. Ağrı düzeylerini artırabilecekleri için soğuk sıvılar içmekten kaçının ve ağrınızı etkili bir şekilde yönetmek için gerekli olabilecek diğer önlemler hakkında sağlık uzmanınızla konuşun.

İki haftadan uzun süren çene kilidi yaşarsanız veya dayanılmaz hale gelirse, yaralanma veya tümör gibi altta yatan ciddi nedenleri dışlamak için tıbbi yardım almak her zaman önemlidir. Bazı durumlarda çenenin normal işlevini yerine getirmek için ameliyat gerekebilir.

Çene Kilitlemesi Nasıl Tedavi Edilir?

Çene kilitlemesi nedir? Çene kilitleme, genellikle travma, çenenin yanlış hizalanması, çene kaslarının aşırı kullanımı veya kenetlenme alışkanlıkları nedeniyle ağzın sıkıştığı veya kilitlendiği bir durumdur. Eklem mobilizasyon egzersizleri genellikle çeneyi gevşetmek ve hareketi iyileştirmek için kullanılır. Uygun beslenme ve beslenme ayrıca çenenin kilitlenmesine yardımcı olabilir ve iltihap ve ağrıyı azaltabilir. Derin nefes alma gibi gevşeme teknikleri de çene kaslarındaki gerginliği azaltmaya ve çene kilitleme sıklığını azaltmaya yardımcı olabilir.

Sebep yanlış hizalama veya travmadan kaynaklanıyorsa, düzeltici önlemler için bir ortodontist veya Çene uzmanına danışılabilir. Botoks enjeksiyonları çene kaslarını gevşetmeye ve bölgedeki gerginliği azaltmaya yardımcı olabilir. Diğer tedaviler başarılı olmazsa cerrahi genellikle son çaredir. Herhangi bir tedavi seçeneğini denemeden önce doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

Formun Üstü

Formun Altı

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Antalya Nöbetçi Eczaneleri 22 Eylül 2023
Antalya Nöbetçi Eczaneleri 22 Eylül 2023
Antalya Nöbetçi Eczaneleri 21 Eylül 2023
Antalya Nöbetçi Eczaneleri 21 Eylül 2023