TAMAMEN YERLİ ROBOTİK KODLAMA SETİ: CEBOT
Ülkemizde tamamen yerli üretim olan ve temel, orta ve ileri düzeyde olmak üzere her yaş gurubuna hitap eden "CeBot" isimli "Robotik Kodlama Eğitim Seti" geliştirildi. Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanında eğitim veren ilk ve tek lisesi olan Eryaman Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından geliştirilen eğitim seti Milli eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve orta seviyedeki robotik kodlama alanında çalışma yapan okullarda kullanılmayı hedeflemektedir.
CeBot’ın sahip olduğu donanımsal ve yazılımsal yapısı ile okul öncesi dönemden yükseköğretime kadar tüm kullanıcılara hitap etme özelliğine sahip olduğu belirtildi. Ayrıca sahip olduğu en önemli özelliklerden biri de gövdesinin tamamının 3D yazıcı tarafından üretiliyor olabilmesidir. Standart yapısı içinde bulunan 20 adet sensör ile sensör çeşitliliği bakımından en zengin robot olduğu rahatlıkla söylenebilir. Bu sensörler sayesinde CeBot, birçok senaryo ile otonom hareket etme kabiliyetine sahiptir. Çizgileri ya da ışığı izleyebilir, engellerden kaçabilir, el hareketleri ile kontrol edilebilir, uzaktan kumanda ile kontrol edilebilir gibi birçok özellikte uygulama hayata geçirilmesi mümkündür.
Yalnızca teknolojik bilgi gelişimi değil her alanda fayda sağlıyor
Türkiye’nin ilk yerli üretim "Robotik Kodlama Eğitim Seti" olan "CeBot"un başlıca özelliklerinden bir tanesi de bu kodlama setinin Ankara’daki bazı okullarda okuyan ilkokul öğrencileri tarafından hali hazırda kullanılıyor olmasıdır. Bu okullardaki öğrenciler temel kodlama eğitimlerini "CeBot"la alıyorlar. "Robotik Kodlama Eğitim Seti" ekinde verilen programlama kitabı ile öğrencilerin bir öğretim yılı zarfında yapılabilecekleri uygulamalar anlatılmaktadır. Robotik kodlama çocukların yalnızca teknolojik gelişimlerinin bir göstergesi değildir. Çocuklar için birçok yönden olımlı katkılar sağlamaktadır. Bunlardan başlıcaları;
* Çocuklarda problem çözme becerilerinin gelişimini sağlar.
* Çocukların kendilerini daha doğru ifade etmelerini sağlar.
* Takım çalışmasını teşvik eder ve iletişim becerilerini geliştirir.
* Çözüm odaklı ve başarılı bireyler yetişmesini sağlar.
* Robotik kodlama, çocuklarının zihinsel gelişimini desteklemesi ile yalnızca teknoloji alanında değil, tüm eğitim hayatları boyunca algılama yeteneklerini güçlendirir.
* Grup çalışması sayesinde sorumluluk bilinci gelişir ve üstlendiği sorumlulukları da başarı ile yerine getirme konusunda ilerleme kaydeder.
.