Evini Kiraya Vereceklerin Dikkat Etmesi Gerekenler
Evini kiraya verecekler için en önemli konu, doğru kiracıyı en hızlı şekilde bulmaktır. Bu süreçte dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi sahibi olmak, olası sorunların yaşanmasını engeller. Tarafların hakkının korunabilmesi için her işlemin belgelenmesi son derece önemlidir.
Doğru kiracıyı bulma sürecinde çeşitli zorluklar olsa da küçük detaylara dikkat kesilerek huzurlu bir deneyim yaşanabilir. Sahip olunan mülkün uzun süre kiraya verilememesi yani boş kalması maddi bir külfettir. Peki, evini kiraya vereceklerin dikkat etmesi gerekenler nelerdir?
- Evin Tanıtımını Profesyonel Bir Şekilde Yapın!
Potansiyel kiracıların dikkatini çekmek için ev tanıtımında mutlaka profesyonel bir yardım alınmalıdır. Alanında uzman ekiplerle çalışmak kiracı ve ev sahibi arasındaki ilişkileri dengelerken olası zaman kayıplarının da önüne geçer.
- Kiracınızı Yakından Tanımaya Çalışın!
İlk görüşmenin emlakçı tarafından yapılması halinde sözleşme süreci ev sahibi tarafından yakından takip edilmelidir. Vekâlet üzerinden sürdürülen işlerde yaşanacak olumsuz bir deneyim süreç içinde çeşitli sorunlar yaşanmasına neden olabilir. Ticari bağlantılarda karşılıklı iyi niyet gösterilecek durumlar arasında;
- Geçmişe dayalı tanışıklık ve
- Pozitif ilişkiler sayılabilir.
Kiracının özel hayatıyla ilgili bilgi edinebilmek için; mesleği, gelir durumu, evli, bekâr ya da öğrenci olması araştırılabilir. Kişisel gözlemlerin standart yargılardan daha önemli olduğu unutulmamalıdır!
- Depozito ve Kira Bedelini Önceden Belirleyin!
Kira bedeli kiralama sürecinin en can alıcı noktasıdır. Gerçekçi bir şekilde belirlenmemiş kira veya depozito bedelleri evin uzun süre boş kalmasına neden olabilir. Çevredeki ev kiralarıyla ilgili küçük bir araştırma yapmak veya bir ekspertizden hizmet almak potansiyel kiracılar üzerinde de olumlu bir etki yaratacaktır.
- Kira Sözleşmesi ve Detaylara Önem Verin!
Kira sözleşmesinde her ayrıntıya yer vermek mülk sahibi ve kiracı arasında yaşanması muhtemel sorunlarda belirleyici rol oynar. Anlaşmazlıklarda ilk başvuru kaynağının kontrat olabilmesi için detaylar en ince ayrıntısına kadar belirlenmeli ve kayıt altına alınmalıdır.
Hazır sözleşme kopyalarının kullanılacağı durumlarda avukat yardımıyla kapsam genişletilebilir. İmzalar atılmadan önce hazırlanan kontrat incelenmeli ve tarih kontrolü yapılmalıdır.
- Gecikmeli ödeme
- Kira ödememe
- Garanti için kefil şartı
- Yıllık bazda kira artışı veya
- Fesih şartları karşılıklı mutabakatla onaylanmalıdır.
Muhitin ortalamaları araştırılarak belirlenecek kira ve depozito tutarı var olan demirbaşın nitelikleriyle birleştirilerek her iki tarafı da memnun edecek rakam belirlenebilir.
- B Planını Hazır Tutun!
Olası aksilikleri düşünerek her zaman B planını hazır tutun. Tadilatta çıkacak ek maliyetler kiralama sürecinde karşınıza dezavantaj olarak çıkabilir. Maliyet riskini güvence altına almak istiyorsanız bu tür durumlar için sigorta seçeneğini düşünebilirsiniz.
Kiracıyla sürekli iletişimde kalmak için emlakçı görevlendirilebilir. Sözleşmeyle kayıt altına alınan harcama detayları ve ödemenin kimin sorumluluğunda olduğu konusu kiracı ev sahibi ilişkilerinin sorunsuz bir şekilde sürmesi için önemlidir.
- Faturaların Devri!
Kiralamanın başlamasıyla birlikte su, internet, elektrik, doğal gaz ve TV giderlerinin kiracı üstüne geçmiş olması gerekir. Ev sahibinde kalan abonelikler kötü kullanıma sebebiyet verebilir. Ortak kullanıma sahip giderlerin paylaşımı sözleşmeyle güvence altına alınmalıdır. Apartman ya da site aidatı, kiralama sürecinde kiracının ödemesi gereken yükümlülükler arasında sayılabilir.
Evini Kiraya Verecek Gayrimenkul Sahiplerinin Sorumlulukları Nelerdir?
Sahip olduğu gayrimenkulü kiraya verecek olanların kiracılarına karşı sorumlulukları bulunur. Kiralama işleminin ardından yerine getirilmeyen sorumluluklar için kiracının mülk sahibini uyarma hakkı vardır.
Sözleşmeyle kiraya verilen daireyle ilgili her türlü masraf ev sahibi tarafından karşılanmalıdır. Kullanımdan dolayı yaşanan yıpranmalar ve hayatı kolaylaştırmak için tercih edilen tadilatların masrafı kiracıya aittir.
Gayrimenkule ait her türlü sigorta ve vergi ödeme yükümlülüğü ev sahibine aittir. Bu şart kira kontratına eklenecek özel maddeyle değiştirilebilir.
Kiralanan dairede herhangi bir sorun varsa ve bu durum kiracının yaşam kalitesine olumsuz etki yaratıyorsa ev sahibi kiracının mağduriyetini zaman kaybetmeden gidermekle yükümlüdür.
Kiracı kirasını sözleşmede belirtilen şekilde ödemezse ev sahibi diğer aylar için herhangi bir ceza veya ilave tazminat isteme hakkına sahip değildir.
Ev sahibi yasal fesih şartları oluşmadığı sürece kontrat süresi dolmadan kiracının evden çıkmasını isteyemez.
Kiralama Aşamasında Ev Sahibine Sorulması Gerekenler
Kiralama süreci ev sahibi için olduğu kadar kiracı için de önemlidir. Ev sahibinin kiracısını yakından tanıması ne kadar değerliyse aynısı kiracılar için de geçerlidir. Kira sözleşmesinin imzalanmasının ardından beklenmedik durumlarla karşılaşmak istemeyen kiracıların mülk sahibine sorması gerekenleri listelemesi ve cevabını ayrıntılı şekilde istemesi önemlidir.
- Bina izolasyonu
- Dairenin evcil hayvan dostu olup olmadığı
- Aidat tutarı ve yıllık artış miktarı
- Kira kontratına ilave edilecek ek maddeler
- Depozito tutarı
- Evin çevresindeki sosyal imkânlar ve
- Depreme dayanıklılık konusu her kiracının cevabını almak istediği sorular arasında sayılabilir.
Evin kiralandığı kişinin evin gerçek sahibi olup olmadığı hakkında tapu kayıtları üzerinden bilgi edinilebilir.
Bütçeye Uygun Kiralık Daire Bulma Rehberi
Sahip olduğu gayrimenkulü kiralamak isteyenler için bütçesine uygun kiralık daire arayan potansiyel müşteriler bulmak her zaman beklendiği kadar kolay olmayabilir. Kiraya verilmek istenen evin yer aldığı muhit ve sahip olunan sosyal imkânlar, kiralamanın gerçekleşmesi için ilk aranan şartlardır.
- Bütçe ise kiralamanın en gerçekçi kriteridir.
Doğru bir planlamayla kısıtlayıcı bir kriter olarak değerlendirilen bütçe konusu istenen özelliklere sahip kiralık daire bulma şansını artırır.
Sizin İçin Maksimum Kira Bedeli Ne Kadar?
Ev kiralamak için belirlenecek maksimum bedel, genel gider ve faturalar haricinde belirlenmelidir. Ödemelerin zorlanmadan yapıldığı ve bütçeye uygun kiralık dairenin tutulduğu bir yaşam ancak esnek bir bütçeyle mümkündür.
Lokasyon ve Sosyal Çevrenin Önemi
Ev kiralarken önce ihtiyaçların eksiksiz bir şekilde belirlenmesi gerekir. Hayat standartlarından ödün verilmeden belirlenen kriterlere uygun kiralık ev bulmak bazen zaman alabilir. Lokasyon ve sosyal çevrenin önemli olduğu durumlarda sıfır daire yerine daha yaşlı bir binadan kiralama gerçekleştirilebilir. Daire içinde yapılacak tadilatlar zamana yayılarak hayalleri süsleyen eve kavuşmak mümkündür.
Aradığınız Evi Bulana Kadar Devam Edin!
Aranan kriterlere uygun ev bulunana kadar alternatifler değerlendirilebilir. Online kiralık ev ilanları üzerinden yapılacak değerlendirmelerin sonunda beğenilen daireyi yerinde görmek için mülk sahibiyle iletişim kurulabilir.
Kira Sigortası Nedir?
Son yıllarda ev sahiplerinin tercihlerini belirleyen kira sigortası; poliçe başlangıcından bitişine kadar olan sürede kiracının ödeyemediği kira bedelinin yaratacağı kayıpların önlenmesini sağlar. Faydalı olduğu kadar da maddi bir yük getiren sigortanın ev sahibi tarafından yaptırılıp yaptırılmayacağı inisiyatife bağlıdır.
Detaylı bilgi için https://evinidodola.com/blog/evimi-kiraya-verirken-nelere-dikkat-etmeliyim adresini ziyaret ediniz.