KOBİ’lerin Teknolojik Gelişimlerine KOSGEB Desteği

KOBİ’lerin Teknolojik Gelişimlerine KOSGEB Desteği

KOBİ’lerin Teknolojik Gelişimlerine KOSGEB Desteği
KOBİ’lerin Teknolojik Gelişimlerine KOSGEB Desteği Tugrul Demir
Bu içerik 837 kez okundu.

 

Bugüne kadar KOBİ destekleme kapsamında firmaların iso belgesi dahil belgelendirme desteklerinden çok çeşitli teknolojik gelişimlere kadar çeşitli geri ödemeli ve ödemesiz finansal destekler sağlayan KOSGEB firmaların dijitalleşmesi ve teknolojilerini geliştirmesini teşvik etmek adına yeni bir destekleme projesi başlattı.

 

KOSGEB, KOBİ’leri dijital dönüşümlerine destek sağlamak amacıyla “İmalat Sanayinde Dijitalleşme” adıyla başlattığı projelerde desteklemek adına; büyük veri, nesnelerin interneti, endüstriyel robot teknolojileri gibi 1 milyon TL’ye kadar destek verilecek sekiz teknoloji alanı belirledi.

KÜÇÜK ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), KOBİ Gelişim Destek Programı KOBİGEL kapsamında “İmalat Sanayide Dijitalleşme” temalı iki yeni çağrıya çıktı.

Başlatılan destekler kapsamında üretim sektöründe yerli teknoloji geliştiricisi KOBİ’lerin dijital teknolojilerin desteklenmesi ve bu teknolojileri kullanan firmaların sayısının artırılması hedefleniyor. Nesnelerin interneti, yapay zeka, endüstriyel robot teknolojileri gibi belirlenen sekiz teknoloji alanında proje geliştiren işletmelere 300 bin lirası geri ödemesiz olacak şekilde, 1 milyon türk Lirasına kadar destek verilebilecek. Her iki çağrı için 22 Temmuz 2020’de başlatılan başvurular 17 Eylül 2020’ye kadar yapılabilecek. Kabul edilen projeler, 30 Kasım 2020’de açıklanacak.

Aynı hedefle geçen yıl KOSGEB aracılığıyla “İmalat Sanayide Dijitalleşme” çağrısına çıkılmış, programa beklentilerin çok üzerinde bir talep gelmiş ve 258 KOBİ’ye  72 milyon TL dijitalleşme desteği sağlanmıştı. PANDEMİ sürecinin belki de en önemli tek artısının, dijitalleşmeye ne kadar çabuk uyum sağlanabildiğinin fark edilmesi olduğuna işaret eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK, yeni dönemde akıllı dijital teknolojilerin hayatın her alanına daha yoğun nüfuz edeceğini kaydetti.

Dijitalleşmek İsteyen KOBİ’lere Destek

Yapay zeka yaklaşımlı yazılım ve teknolojileri geliştirme alanında faaliyeti bulunan işletmelerin mevcut portföylerinde bulunan teknoloji ve yazılımlarında iyileştirme, kullanım alanlarını genişletme, farklı teknolojilerle entegre olabilme, sektöre ait ihtiyaçlara uyarlanması, modül ekleme, işlem güncellemeleri yapmaları veya geliştirmiş oldukları ürün ve yazılımları ticarileştirmeleri KOSGEB tarafından desteklenecek.

KOSGEB tarafında verilen bu destekten ilgili NACE sınıflamasına göre bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı, başka yerde sınıflandırılmamış makineler ve ekipman imalatı, hava ve uzay araçlarıyla ilgili makine imalatı, makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı, telekomünikasyon, bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler ile veri işleme, barındırma ve ilgili faaliyetler, web siteleri başvuru yapabilecek.

Başvuruda bulunmak isteyen firmaların KOSGEB veri tabanında kayıtlı, KOBİ beyannamesi onaylı firmalar olması zorunlu. Başvuru aşamasında, proje konusu üretim veya teknolojilerin potansiyel alıcısı olan en az bir adet bilanço esasına göre defter tutan ve 2018-2019 yıllarından herhangi birinde net satış hasılatı 500 bin TL’nin üzerinde olan KOSGEB veri tabanına kayıtlı KOBİ beyannamesi onaylı imalat sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler başvuruda bulunabilecek.

Destek Verilecek 8 Teknolojik Alan Bulunuyor

Desteklerden faydalanabilmek için belirlenmiş sekiz teknolojik alana uygun proje hazırlanması gerekiyor. Projeleri başvuruda kabul edilecek sekiz dijital teknoloji alanı;

  • Büyük verinin analitik yöntemlerle işlenmesi ve üretim sanayinde kullanımı,
  • Üretim sanayinde nesnelerin interneti,
  • Üretim sanayinde endüstriyel robot teknolojileri,
  • Üretim sanayinde akıllı sensör teknolojileri,
  • Yapay zekaya dayalı siber fiziksel akıllı fabrika sistem ve bileşenleri,
  • Üretim sanayinde siber güvenlik,
  • Üretim sanayinde akıllı ve esnek otomasyon sistemleri,
  • Sanal gerçeklik teknolojileri.

Başvurularda destek üst limiti 300 bin TL’si geri ödemesiz, 700 bin TL’si geri ödemeli olmak üzere toplam 1 milyon TL olarak belirlendi. Her iki başvuru kapsamında desteklenecek proje giderleri arasında yer alan personel giderleri geri ödemesiz personel destek limitleri 90 bin TL ‘ye kadar çıkacak.

Firmaların makine teçhizat giderleri 850 bin TL’ye, yazılım giderleri 100 bin TL ‘ye, hizmet alımı giderleri 200 bin TL ‘ye kadar geri ödemeli ve geri ödemesiz olmak üzere desteklenecek. Destek oranı personel dışındaki giderler için %60 olacak. Bu oran üzerinden hesaplanacak desteğin %30’u geri ödemesiz destek ve %70’i teminat karşılığı geri ödemeli destek olarak ödenecek. Yerli Malı Tebliği’ne uygun olarak alınmış yerli malı belgesi ile teşvik edilen kalemlerde geri ödemesiz destek oranı %15 artırılarak %45 olarak, geri ödemeli destek oranı ise aynı oranda azaltılarak %55 olarak uygulanacak. Çağrılarda proje süresi en az 8 ay, en fazla 20 ay olacak.

E-Devlet KOBİ Bilgi Sistemi Üzerinden Başvuru İmkanı

Başvuru şartlarına sahip firmalar E-Devlet şifresiyle KOBİ bilgi sistemi üzerinden başvuru yapabilecek. Proje teklif çağrısı için ayrılacak bütçe, KOSGEB destek bütçesi imkanları ve başvuru sayısı dikkate alınarak KOSGEB tarafından belirlenecek.

Başvurular, KOSGEB tarafından belirlenen değerlendirme kriterlerine göre puanlanacak ve puan sıralamasına göre bütçe imkanları dahilinde desteklenmesi mümkün olan sayıdaki başvuru desteklenecek.

Başvuru sayıları dikkate alınarak gerekli görüldüğünde iller bazında kota ve sıralama uygulaması KOSGEB tarafından yapılabilecek. KOBİ’ler, çağrılardan yalnızca biri için başvurabilecek.

KOBİ’lere Ciddi Katkı Sağlayacak

Yalnızca KOBİ’lerin değil, büyük ölçekli şirketlerin kurumsallaşmasının da dijitalleşme ile olacağını düşünüyorum. Bugün şirketlerin büyük çoğunluğunu KOBİ’ler oluşturuyor. Sanayi şirketlerimizin kurumsallaşmasını, dijital teknoloji üzerine kurulmasını istiyorsak, öncelikle bu çalışmayı KOBİ’ler üzerinde yapmak kadar doğal bir şey olamaz. Dijitalleşme girişimi temelden olursa hem geçerli olur hem de üstteki yapıları da bu gelişmelere yönlendirir. Yalnızca dijital teknoloji değil, KOBİ’lerin çalışanlarının da bu teknolojiye uyumlarının sağlanması destekleniyor. KOSGEB’in verdiği bu desteklerin KOBİ’lerin dijital kabiliyetlerini geliştirme ve teknoloji geliştiricisi KOBİ’lerin envanterini genişletmek açısından büyük katkı verecektir.

KOBİ’ler Dijitalleşecek

Sanayi ve üretimde dünya ölçeğinde var olabilmemiz için günün teknolojilerine uygun üretimler yapabilmeliyiz. KOBİGEL ‘İmalat Sanayinde Dijitalleşme’ destek programı işletmelerimizin dönüşüm sürecine önemli katkılarda bulunacak. Gaziantep Sanayi Odamız bulunacak. Gaziantep Sanayi Odamız ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Türkiye’de ilk etapta yedi ilde hayata geçecek olan Gaziantep Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi [Model Fabrika] de bu sürece önemli katkılarda bulunacak. Model fabrikalardan eğitim alarak işletmelerini dönüştürecek KOBİ’lerin giderlerinin 70 bin TL’ye kadar olan kısmı da KOSGEB tarafından karşılanıyor. Bu yönüyle Gaziantep sunulan desteklerle birlikte hızla dijitalleşecek ve bu konuda da öncü bir şehir olacak.

Türkiye’de üretilen makinelerin birçoğu dijitalleşmeyle bütünleştirilecek yapıda değil, işte bu anlamda Türk makine üreticileri KOSGEB’in bu desteğiyle ürettiği makinelere dijitalleşmeyi entegre edebilecek finansmanı elde edebilecek. İmalat sanayindeki KOBİ’lerimizin dijitalleşme konusunda yetkin teknoloji geliştiricilerle iş birliğine sokup ürettikleri makineleri akıllı makineler haline getirmeleri sağlanabilir. Bu sayede Türk sanayi imalatçısı gelişmiş dünyada teknoloji üreten rekabetçi bir yapıya kavuşur. Yıllarca ham madde ve enerjide dışa bağımlılığı konuştuk. Artık yüksek teknolojide dışa bağımlılığı konuşmalı ve bu tip projelerle bu bağımlılığı ortadan kaldırmak zorundayız.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Nisanur OYAN, yaşanmış bir hikâye olan eseri “Gülfem ” hakkında merak edilenleri okurları için cevapladı.
Nisanur OYAN, yaşanmış bir hikâye olan eseri “Gülfem ” hakkında merak edilenleri okurları için cevapladı.
12 kente sarı kodlu uyarı
12 kente sarı kodlu uyarı
404 File Not Found

404
File Not Found

褦ȤڡϸĤޤǤ

Υ顼ϡꤷڡĤʤäȤ̣ޤ

ʲΤ褦ʸͤޤ

  • 褦Ȥե뤬¸ߤʤʥեֲսäƤˡ
  • URLɥ쥹ְäƤ롣