SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer; “Bu sergileri yapmamız, her iki sanatçının da eserlerinin eşleri tarafından İstanbul Üniversitesi’ne bağışlanması ve İstanbul Üniversitesi’nin de bu eserleri üniversitemize ve müzemize güvenerek sergilenmek üzere bize teslim etmesiyle başladı. 2017’nin ilk sergisi olarak kapsamlı bir Feyhaman Duran sergisiyle başladığımız yolculuğumuza yine çalışmalarıyla bir döneme ışık tutan, aynı zamanda Feyhaman Duran’ın da öğrencisi olan ressam ve heykeltıraş Selim Turan’la devam etme fırsatı verdi. Ev sahipliği yaptığımız bu iki önemli sergiden de ziyaretçilerimizin büyük bir mutlulukla ayrıldığına şahitlik ettik. Sergide yer alan yüzlerce eser, ziyaretçilerimizi sanatçıların özel dünyasına götürdü. Özellikle Feyhaman Duran’ın üretken ama aynı zamanda da mütevazı ve de pek bilinmeyen hayatıyla birlikte, kusursuz portreciliği, poşadları sanatseverleri çok etkiledi. Öncü kuşak dediğimiz, sonraki nesli etkileyen, eğitim veren 1914 Kuşağı’yla ilgili çalışmalarımıza bundan sonra da devam etmeyi düşünüyoruz.” dedi.
1914 Kuşağı’nın önde gelen temsilcilerinden Feyhaman Duran’ın (1886-1970) hayatı ve eserlerinin yer aldığı “Feyhaman Duran. İki Dünya Arasında”, bugüne kadar sanatçıya ait en geniş seçkinin sunulduğu sergi olma özelliği taşıyor. Sanatçının Osmanlı İmparatorluğu’ndan Cumhuriyet’e geçiş döneminde hem geleneği hem de Batı sanatını içselleştirerek ortaya koyduğu 1000’i aşkın eseriyle, ressam eşi Güzin Duran’la beraber hayatının büyük bir bölümünü geçirdiği Beyazıt’taki evinden bazı bölümler; Feyhaman Duran’ın gündelik hayatını ve çalışma ortamını anlatan özel düzenlemeler eşliğinde SSM’de sergilendi. Feyhaman Duran’ın eserleri, İstanbul Üniversitesi’yle imzalanan protokol çerçevesinde üniversite rektörlük binasının restorasyonu sebebiyle 2013’ten itibaren Sakıp Sabancı Müzesi himayesinde korundu.
Küratörlüğünü Dr. Necmi Sönmez’in yaptığı ve Türk sanat tarihinin önemli isimlerinden ressam, heykeltıraş Selim Turan’ın (1915-1994) uzun bir aradan sonra ilk kişisel sergisi olma özelliği taşıyan “Tez-Antitez-Sentez” isimli sergide yer alan eserlerin büyük bir kısmı, sanatçının seramik sanatçısı eşi Şahika Turan tarafından 2003’te İstanbul Üniversitesi’ne bağışlanan Selim Turan Koleksiyonu’ndan seçildi. Sanatçının 1947’den vefatına kadar Paris’le İstanbul arasında yaşayarak her iki kentin kültür ortamından etkilenen 100’ü aşkın eserinin sergilendiği sergide, Turan’ın eserlerinin yanı sıra 1947-1960 arasında Paris’te etkinlik gösteren önemli ressamlardan Jean Bazaine, Henri Goetz, Léon Zack, Natalie Dumitresco, Alexander Istrati ile Türkiyeli sanatçıların resim ve heykelleri de yer aldı.